Zdravý príjem cukru

[ A+ ] /[ A- ]

Ako regulovať zdravý príjem cukru? Koľko je vlastne ešte zdravý príjem cukru a koľko je škodlivý? Pomáhajú osvetové kampane? V skutočnosti nie. Slovensko patrí v Európe na špičku rebríčka amputácii končatín. Dôvod? Cukrovka a ateroskleróza. A tiež pasivita pacientov, ktorí prídu k lekárovi, keď už sa nič nedá robiť. A pritom sa dá…

Cukor alebo sladký výrobok (sladká potravina) má príjemnú chuť a radi by sme jej zjedli veľa. Je to určitý zvyk a možno aj historicky podmienená skutočnosť. Vedci sa zatiaľ nezhodli, či chuť na cukor je aj vrodená alebo geneticky podmienená. Rozhodne však uplynulé desiatky rokov predstavujú výrazný posun vo vnímaný príčin obezity a nezdravej výživy. Ešte v roku 2000 sa hlavný strašiak robil z tukov, cholesterolu a rôznych živočíčnych vysoko-tučných produktov. Zdravý príjem cukru alebo jeho škodlivá nadspotreba sa nespomínali a skôr sa hovorilo o tom, že cukor je v rozumnej miere nutný a potrebný pre zdravie organizmu.

Kam sme sa za dvadsať rokov posunuli? Stále platí, že cholesterol je základnou stavebnou zložkou každej ľudskej bunky a určité množstvo cholesterolu je pre život doslova nevyhnutné. Cukor je taktiež potrebný, no jeho príjem je potrebné regulovať oveľa viac alebo aspoň rovnako ako tuky. Cukor náš organizmus denne potrebuje, pretože základné stavebné jednotky cukrov sú palivom pre svaly aj mozog.

Cukor náš každodenný

Ak však prijímame najmä základné jednoduché sladidlá, teda tie bežne v potravinách prítomné mono- a di-sacharidy (známe označenia fruktóza, glukóza, sacharóza…) môžeme si rýchlo vyrobiť dva základné problémy. Zdravý príjem cukru je v skutočnosti vcelku nízky. Naše telo je stovkami rokov geneticky prispôsobené na nedostatok cukru. Strava tvorila prevažne komplexné sacharidy, teda škroby (napríklad chlieb, zemiaky, obilniny), mliečne výrobky, mäso. Za sto rokov sa aj prispením nie vždy racionálnej vedy a výskumu odrazu bežná strava premenila. Začala sa hon na nízkotučné výrobky. Začal sa hon za alternatívy mlieka, za potravina bez alergénov či histamínu. Cukor ako hlavný nepriateľ opäť ticho prekĺzol pozornosti. Prečo? Aj mnohé „akože“ zdravé výrobky ako napríklad raňajkové cereálie obsahujú vysoké množstvá cukru. Pre našu výživu sú nezdravé a zbytočné…

Vedľajším produktom civilizačného skoku, industrializácie (a aj masového zamestnania žien, ktoré boli predtým v domácnosti), sa zmenila aj domáca strava. Masovo sa začali používať vysoko-spracované potraviny a polotovary či hotové ohrievané jedlá. Ich zloženie je často nejasné, alebo vyslovene zdraviu škodlivé. No vedci, lekári a dietológovia sa oneskorili a o škodlivosti všetkých týchto potravín začali hovoriť až nedávno.

Ak chceme jednoducho a rýchlo začať žiť zdravo, nie je treba platiť viac peňazí, ani dramaticky meniť svoj životný štýl. Treba sa začať čo najviac hýbať a tiež zo stravy redukovať množstvo jednoduchého cukru. Ako? Na Slovensku ťažko. Aj výrobcovia aj predajcovia potravín sú zvyknutí na veľmi miernu a zdraviu nie príliš prospešnú reguláciu. Vďaka EÚ síce máme na obaloch výrobkov uvedený obsah základných živín, no bohužiaľ milimetrovým písmom a aj to číta len niečo cez 30% spotrebiteľov. Jednoduchý systém označovania výrobkov s vysokým obsahom škodlivých zložiek (teraz mám na mysli cukor!) bohužiaľ chýba.

USA

Pozreli sme sa, ako je to v zahraničí. Mnohokrát sa za príklad nezdravého stravovanie dáva USA. Aj tam však potraviny s vysokým obsahom cukru sú označená a podliehajú aj tzv. dani z cukru. Uvedenie týchto zmien v predajniach vyzeralo napríklad takto:

Bohužiaľ, o dôvode zvýšenia ceny sa neinformuje s dôrazom na zdravotnú škodlivosť. To je celkom smutné.

Izrael

Iné krajiny pristupujú k upozorneniu na zdravotnú škodlivosť nadmerného príjmu cukru konkrétnejšie. Izrael zaviedol systém označovania výrobkov s vysokým obsahom tuku a cukru takto:

Srí-Lanka

A kupodivu, aj menej rozvinuté krajiny ako napríklad Sri-Lanka pochopili, že prevencia je dôležitejšia a najmä lacnejšia ako liečba. Preto nielen realizujú kampaň v štátnych aj súkromných médiach, ale aj systematicky označujú výrobky – tento systém je navyše veľmi jednoducho pochopiteľný, keďže používa symboly ako semafór. Teda červená farba znamená škodlivo vysoký obsah cukru…

Južná Amerika

Je známa celosvetovo ako región, kde raketovo rastie podiel obéznych ľudí, a to detí aj dospelých v populácii. Pritom ich zdravotnícke systémy sú často nielen podfinancované, ale aj v obrovských územných celkoch takmer bezmocné (v zmysle osvety alebo prevencie zo strany zdravotníkov). Celkovo dostupnosť zdravotnej starostlivosti v niektorých krajinách veľmi závisí od regiónu a vo vidieckych oblastiach je takmer nulová. Preto takýto systém označovania vysokého obsahu nezdravých látok v potravinách prekvapil. Pozrite sa na príklad z Chile:

Prečo to všetky tieto krajiny robia? Potrebujú zabrániť slobodnej voľbe zákazníka? Chcú narušiť zdravú hospodársku súťaž? Istotne nie. Chcú však dobre svojim občanom a obyvateľom. Záleží im na tom, odovzdať jasnú a pochopiteľnú informáciu o tom, ktorá potravina môže ich zdravie poškodiť. Chcú aj sebecky ušetriť peniaze na zdravotnú starostlivosť. Chcú skrátka riešiť problém hneď v jeho počiatku.

Zostáva veriť, že takýto osvietený systém sa časom dostane aj na potraviny u nás. Zachránilo by to iste mnoho končatín aj životov. Znížil by sa výskyt diagnóz ako cievna mozgová príhoda či infarkt myokardu. A zvýšila by sa dĺžka života bez chronických zdravotných problémov.

Môže sa Vám ešte páčiť...